Girişimcinin Sahip Olması Gereken Özellikler

Reklam Ajansı Ne İş Yapar?
Ağustos 14, 2022
Zaman Yönetimi Nedir? En Etkili Teknikler Hangileridir?
Ağustos 19, 2022

Business people in a board room meeting

Herkesin farklı özellikleri ve becerileri vardır elbet ama girişimci olmayı düşlüyorsanız eğer bu özelliklerden bazıları diğerlerine göre daha fazla önem arz ediyor. Bir girişimci yol boyunca ihtiyaç duyacağı birçok farklı beceriyi edinecektir fakat henüz işin başındayken bazı özelliklere sahip olmak çok büyük avantaj sağlayacaktır.

Aşağıda her girişimcide olması gereken pek çok özellik arasından en önemli 10 tanesi yer almaktadır. Her girişimcide bu özelliklerin hepsi eksiksiz bir şekilde bulunmak zorundadır gibi bir şey söylenemez. Fakat temel olarak bunların çoğuna ve farklı birçok özelliğe daha sahip olanlar diğerlerine göre çok daha avantajlıdır diyebiliriz.

1)İleri Görüşlülük

Bir girişimci için yarını bugünden görebilmek büyük önem taşır. Bu hem yarının ihtiyaçlarını bugünden kestirerek bunlara çare olabilmek için hem de girişilen projenin yarının şartlarında ne kadar başarılı olacağını öngörebilmek açısından oldukça önemli.

2) Motivasyon

Bir yerde maaşlı çalışırken sizi motive edecek birçok şey vardır zaten. Fakat kendi işinizi kurduğunuzda bu motivasyonun içinizden gelmesi gerekir. Hele ki işe başlar başlamaz müşterilerin beklentileri ve teslim tarihi gibi sizi zinde tutacak unsurlar yoksa projeniz hayata geçene kadar şevkinizi kaybetmemek için motivasyonunuzu kendiniz sağlamalısınız.

3) Özgüven

Girişimcilik için en önemli koşullardan biri risk almayı bilmektir. Eğer özgüveniniz yoksa bu durum risk almanızı gerektiren koşullarda engel ve çoğu zaman fırsatları kaçırmanıza neden olur. Girişimcilik için öncelikle kendinize, sonra da işinizle ilgili becerilerinize inanmanız gerekir. Eğer özgüven konusunda bir sıkıntı varsa bir girişimde bulunmadan önce bu sorunu çözmek çok daha doğru olacaktır.

4) Zaman Yönetimi

Henüz işin başındaki girişimcilerin çok azının boşa harcayacak zamanı vardır. Çok çalışmak da önemlidir fakat çalıştığınız süreyi doğru yönetmiyorsanız günde 40 saat çalışmanın bile bir yararı olmayabilir. Zaman yönetimi konusuna özellikle önem vermeli ve kendinizi bu alanda geliştirmelisiniz.

5) Finansal Bilgi

Pek çok güzel fikir, girişimcinin yeterli finansal bilgiye sahip olmamasının getirdiği ufak tefek hatalar nedeniyle başarıyı yakalayamadan yok olup gidiyor. Parayı doğru kullanamayan nice girişimler zaman içinde pes etmek zorunda kaldı. Para konusunu sizin yerinize yönetebilecek uzmanlarla çalışmak iyi bir çözüm olsa da sizin de sizin de bu konuda bilgi sahibi olmanızda büyük fayda var.

6) Yönetim Becerisi

Her ekibin verimliliğini sürekli hal getirmek ve bunu günden güne artırabilmek için iyi bir lidere ihtiyacı vardır. Liderlikse özel bir yetenek ister. Bu beceriyi zaman içinde edinmenin mümkündür fakat zaten bu beceriye sahipseniz girişimcilerin büyük kısmından daha şanslısınız demektir.

7) Planlama Yeteneği

Planlama yeteneği bir iş planı hazırlamaktan çok daha fazlasıdır. İş planı önemli ama bunun ötesinde planlarınızı daha ufak parçalara bölebiliyor olmanız ve bu planların daha çabuk hayata geçirilebilir olması gerekiyor. İş planlama konusunda bir sıkıntı yaşamamak ve gereksiz detaylarla dolu planlar içerisinde kaybolmamak da planlama yeteneğinin bir parçası.

8) Esneklik

Her zaman işler planlandığı gibi gitmeyebilir ve öngörülen durumlar tam tersi şekilde gerçekleşebilir. Bu durumda her şeyden vazgeçmek yerine esnek olup değişen şartlara ayak uydurarak yola devam etmeniz gerekir. Eğer ileri görüşlülük konusunda üstün yeteneklere sahip değilseniz esnek olmayı erken öğrenmenizin size çok büyük faydası olacaktır.

9) Hırslı Olmak

Hırslı olmak iş dünyası için önemli bir meziyet. İşinizi büyütmek adına hırslı olmak sizi başarıya ulaştıracak en önemli unsurlardan biri. Fakat hırsı kontrol edememek ve yanlış motivasyonlarla beraber ele almak beklenen etkiyi göstermeyebilir. Dozunda ve doğru kullanılan hırs, başarısızlıkla karşılaşıldığında pes etmemeyi sağlaması açısından oldukça önemli.

10) İletişim Becerisi

Belki de listedeki en önemli madde bu diyebiliriz. İş dünyasında sürekli alışveriş halinde olduğunuz müşterileriniz, personeliniz, ortaklarınız ve yatırımcılarınızla doğru iletişim kurma konusunda zorlanıyorsanız hayallerinizi hayata geçirmekte de zorlanmanız kuvvetle muhtemeldir. Bu konuda sıkıntılarınız varsa, girişim adına adımlar atmadan önce bu konuda kendinizi geliştirmeniz uzun vadede mutlaka fayda sağlayacaktır.

 Bonus: ŞANS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir