Reklam Ajansı Ne İş Yapar?

Freelance Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Ağustos 12, 2022
Girişimcinin Sahip Olması Gereken Özellikler
Ağustos 15, 2022

Küresel dünyada 2. yüzyıldan beri var olan bir sektördür reklamcılık. Reklamın bir tanımını yapacak olursak bir ürün veya hizmeti geniş kitlelere tanıtmak, beğendirmek ve böylelikle o ürün veya hizmetin daha çok istenmesini, alınmasını, satılmasını sağlamak için söz, yazı ve benzeri araçlarla yapılan her türlü tanıtma çabasıdır diyebiliriz. Günümüzde birçok matbaa ve tabelacı kendisini reklam ajansı olarak nitelendiriyor. Ama onlar sadece reklam gereçleri sağlamaktadırlar fakat reklamcılık dediğimiz şey yalnızca üretim ve baskı demek değildir. Bir reklam ajansı, markanın platformlar üzerindeki tanınırlığını ve gelir oranının artışını sağlamak üzere çalışmalar yapar. Gerçekleştirmiş olduğu Fizibilite çalışmaları ile neyin nasıl olması gerektiğine dair bilgi edinir ve markanın büyümesine yardımcı olur.

Reklam Ajanslarının Sunduğu Hizmetler

Görsel Tasarım: Grafik tasarım, Logo tasarım, ilan, afiş, billboard, katalog vb.

Web Sitesi Tasarımı

Video ve Fotoğraf Prodüksiyon: Görsel tanıtım unsurları

Müzik Prodüksiyon

Organizasyon hizmetleri: Reklam ajansları, kamu veya özel sektör kuruluşlarının katıldıkları fuarlar, kongreler, konferanslar ve birçok etkinlikte de bulunmaktadır.

Danışmanlık eğitim: Bir ürün ya da hizmetin tanıtılması için müşterilere tavsiye verir ve kendini geliştirmek isteyen markalara danışmanlık sunabilirler.

İşleyiş Süreci

Büyük bir kampanyanın hazırlanma sürecinde reklam ajansları koordineli bir şekilde çalışırlar. Ajansların büyüklüklerine göre yaptıkları işler değişiklik gösterebilir. Büyük bir reklam kampanyası düzenleneceği zaman ajans öncesinde birçok araştırma yapar. Markanın ürününün pazardaki yeri ve hedef kitlesi belirlenir. Stratejik planlama ekibinin araştırma sonucunda belirlediği bu unsurların doğru bir reklam kampanyası gerçekleştirmede önemli bir rolü vardır. Beraberinde kreatif ekibin metin yazarları slogan ve yazı, görsel tasarım ekibi ise görsel çalışmalar hazırlar. Bu, fikir alışverişlerinin yapıldığı eğlenceli bir aşamadır. Beyin fırtınalarının gerçekleştirildiği toplantılarda fikirler üretilir, çalışma ve planlamalar yapılır. Sonrasında bu çalışmalar Kreatif Direktör’e sunulur. Kreatif Direktör, değerlendirir ve son kararı verir.

Markanın web sitesi yoksa yazılımcılar tarafından hazırlanır. Web sitesi içerikleri için diğer ekiplerle koordineli çalışmalar yapılır.

Billboard, afiş vb. reklam çalışmaları yapılıyorsa iş tabelacılara gönderilir ve baskı aşaması onlar tarafından gerçekleştirilir. Reklam ajansının tercihine göre tabelacılar ekibe de dahil edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir