Freelance Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Limited Şirket Nedir?
Ağustos 11, 2022
Reklam Ajansı Ne İş Yapar?
Ağustos 14, 2022

Freelancer working from house with automation lighting system sitting in kitchen turning on lights using voice command to smart home application on smartphone. Person monitoring light with wifi gadget

Freelance, herhangi bir kurumdan bağımsız olarak, ofis ortamı olmadan uzaktan çalışmaya verilen isimdir. Serbest çalışmak anlamına gelir. Çalışanlar mesai saatlerine nasıl rahat edecekler ve ne zaman daha verimli olacaklarsa ona göre kendileri karar veriyorlar. Yani kendi düzenlerini kendileri kuruyorlar. Sabah 08:00’de başlayıp 18:00’de biten ofis ortamı ve bunun getirisi olan baskı ve stres söz konusu olmadığı için daha rahat bir çalışma standartları oluyorlar. Dikkat dağıtan unsurlardan uzak olmak da aslında verimli çalışmayı çok daha mümkün kılıyor.

Freelance Çalışmanın Avantajları

En rahat çalışma modeli olarak kabul görüyor freelance. Yönetici diktelerinden uzak olmak bunun en büyük sebeplerinden biri olabilir. Stres hata yaptırır, bunu biliyoruz ve zaman zaman deneyimliyoruz. En rahat iş ortamında dahi stresten doğan gerginlikler olabiliyor. Aynı zamanda çalışma arkadaşlarınız da çok mükemmel olamayabiliyor; yöneticiler de öyle. Bu durum verimi ve dolayısıyla kaliteyi de bir hayli düşürüyor. Freelance, iş hayatının bu çekilmez halini yok ediyor. Çünkü evde patron sizsiniz. Tabi ki sorumluluklarınız var fakat bunları hangi şartlarda ve ne zaman yapacağınız tamamen sizin inisiyatifinizde. Çalışma saatlerinizi siz belirliyorsunuz. Freelance çalışmanın en güzel yanlarından biri de yapmak istediğiniz işleri seçme özgürlüğüne sahip olmanız. Ofis ortamında sabit çalışan olursanız iş seçme gibi bir lüksünüz olmaz fakat freelance çalışmada istediğiniz projeyi alır, istemediğinizi ise reddedebilirsiniz. Bu şartlarda çalışmayı kim istemez ki?

Freelance Çalışmanın Dezavantajları

Freelance çalışmanın tatmin edici avantajları olduğu insanı düşündüren dezavantajları da var tabi.

Peki nedir bu dezavantajlar?

  • Düzenli bir geliriniz olmayabilir. Bir ay çok yoğunken diğer ay hiç iş alamayabilir ve bu yüzden maddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
  • İş yaptığınız şirketler freelance çalıştığınız için size sigorta yapmazlar. Bazı haklardan mahrum kalırsınız.
  • Ev ortamında olmak ofis ortamındaki gibi disiplinli çalışmanıza engel olabilir. Bu tamamen sizin yapınıza kalmış bir durum. Eğer bu konuda sorun yaşamayacağınızı ve o disiplini sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız freelance çalışmak için hiçbir engel yok demektir.

Mutlu çalışmalar. 😊

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir