Limited Şirket Nedir?

Şahıs Şirketleri Hangi Vergileri Ödemekle Yükümlüdür?
Ağustos 9, 2022
Freelance Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Ağustos 12, 2022

Şirket kurmak isteyenler için başlıca merak konularında biri yapacakları iş için en uygun şirket türünün hangisi olduğu. Bu da Limited Şirket nedir, yükümlülükleri nelerdir sorusunu akla getiriyor. Bu konuda yardımcı olmak adına blog yazımızda sizlere Limited Şirketin tanımını yapıp ortaklık esasları, yönetimi, sermaye yapısı ve yükümlü olduğu vergilerden bahsedeceğiz.

Limited Şirket Nedir?

Gerçek veya tüzel, bir veya daha fazla kişi tarafından kurulan, bir ticaret unvanı taşıyan şirket türüdür. Bu şirketlerin esas sermayeleri bellidir. Bu sermaye, esas sermaye paylarının toplamından oluşur. Limited şirketler sigortacılık ve bankacılık alanları hariç yasal olan her türlü iş için kurulabilir.

Limited şirketlerde ortak sayısı 50’den fazla olamaz. Ortaklar şirket borçlarından sorumlu değil, yalnızca taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemek ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme yükümlülüklerini yerine getirmek durumundadırlar.

 Sermaye Yapısı

Limited şirketlerde, esas sermaye paylarının yazıldığı bir defter tutulur. Ortakların isimleri, adresleri, esas sermaye paylarının sayısı, devirleri, geçişleri, itibari değerleri, grupları, esas sermaye payları üzerindeki intifa ve rehin hakları, sahiplerinin adları, adresleri bu deftere yazılır. Ortakların pay defterini inceleme hakları vardır.

Limited şirketlerde sermaye en az 10.000 TL olmalıdır. Her ortağın sermaye paylarının değerleri en az 25 TL veya katları olmak zorundadır. Taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az 1/4’nün tescilden önce, kalan kısmının da tescil sürecinin 24 ayı içerisinde ödenmesi gerekir.

Yönetim

Limited şirketlerde şirket yönetimi, temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. Sözleşme ile şirketin yönetimi ve temsili, müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa verilebileceği gibi üçüncü kişilere de verilebilir. Fakat mutlaka en azından bir ortak, şirketi yönetme ve temsil yetkisine sahip olmalıdır.

Şirketin birden fazla müdürünün olması durumunda bu müdürlerden biri, genel kurul tarafından Müdürler Kurulu Başkanı olarak atanır.

Vergisel Durum

Limited şirketler Kurumlar Vergisi ödemekle mükelleftirler. Kurumlar Vergisi, vergi matrahının %20’si oranındadır. Tüm vergi beyannameleri elektronik ortamda verilmektedir.

Limited şirketler; çalışanlar, kiraladıkları iş yerleri ve aldıkları serbest meslek hizmetleri için muhtasar beyanname verip, gelir vergisi stopajı öderler. Muhtasar beyanname aylık olabileceği gibi; çalışan sayısı 10 kişiden az ise üç ayda bir de verilebilir. Limited Şirketler her ay Katma Değer Vergisi beyannamesi ve 3 ayda bir de Kurum Geçici Vergisi beyannamesi verirler.

Limited şirketler kar payı dağıttıklarında; dağıttıkları kar payı üzerinden %15 oranında Gelir Vergisi stopajı yapmakla ve verdikleri beyannamelerde maktu damga vergisi ödemekle yükümlüdürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir