Girişimcilik Nedir? Kimler Girişimci Olabilir

Girişimciyi Başarısızlığa Götüren Hatalar
Ağustos 3, 2022
Fenomen Ne Demek ? Fenomen Herkes Olabilir Mi ?
Ağustos 8, 2022

Günümüzde birçok insanın gerçekleştirmeyi çok istediği, potansiyel vaat ettiğini düşündüğü ve hayal ettiği bir projesi mutlaka vardır. Şu an dünyada önemli yerlere gelmiş olan insanların birçoğu, bu fikirlerini hayal etmekten öteye geçip gerçekleşmesi için çaba sarf etmişlerdir. Ancak bu tür projeler ve iş fikirleri üzerine hayaller kuran insanların büyük bir kısmı da, birtakım sebeplerden ötürü, sadece hayalde kaldılar Maalesef. Zorlu bir süreç olsa da, başarılı olan ve fikirlerini hayata geçirip canını dişine takıp o hayalleri için çalışan ve büyüten kişiler ise girişimci olarak adlandırılırlar. Girişimcilik en basit tanımı ile toplumun ihtiyaçlarını, eksikliklerini iyi bir şekilde analiz edip, bu durumlara yönelik çözümler üretip hayata geçirmektir. Her hayal kuran girişimcidir diyemeyiz tabi , Yaratıcı fikirler üzerine hayal kuran bir kişinin girişimci olabilmesi için bazı nitelikleri taşıması gerekiyor. Başarılı örneklerden yola çıkacak olursak, girişimcilerin sahip oldukları nitelikler arasında, özgüveni yüksek olan , analiz yeteneği, yapılan hataları kabul edebilme, açık fikirlilik, yaratıcı olma, öngörü yeteneği gibi özellikler bulunuyor. Bu tür ve bunlara benzer özellikleri kendinde bulunduran kişiler girişimcilik sürecini başarı ile geçirebilmek için gereken ön koşulu gerçekleştirmiş olurlar. Fakat girişimciliğe başlamak için bunlar yeterli özellikler olmayacak. Bunun için öncelikle elle tutulur ve hayata geçirilebilir bir fikir üretmek gerekiyor. Bu fikir daha önce hiç hayata geçirilmemiş ya da mevcut bir konuyu geliştirmek üstüne kurulu olabilir. Başarılı bir girişimci olmak için bu fikirleri dikkatlice analiz etmemiz gerekiyor. Bunu yaparken de kaçınmanız ve özellikle yapmanız gereken bazı püf noktalar vardır. Gelin hep beraber bu püf noktalara bi göz atalım .

Fikrin Uygulanabilirliğine Dikkat Edin

Gün içerisinde birçok insanın aklından inanılmaz fikirler gelebiliyor. Fakat bunların gerçekleşmemesinin en büyük nedeni ise bu hayallerin elle tutulur bir yanları olmamasıdır. Başarılı girişimcilerin hayal kuran ve fikirlerinin üzerine giden ve asla pes etmeyen insanlar olduklarını biliyoruz. Fakat nihayetinde bulunan fikrin hayata geçirilebiliyor olmasıdır. Unutmayın ki hayata geçirilmeden önce fikir size harika gelebilir ancak süreç içerisinde tahmin bile edemeyeceğiniz zorluklarla karşılaşa biliyorsunuz. Bu nedenle öngörünüzü, fikrin gerçekleştirilebilir olup olmadığını mutlaka analiz etmeniz gerekir. Sağlam adımlarla başlamak sizi başarılı bir girişimci olma yoluna götürür.

Analiz Yapın

Girişimcilerin en sık yaptığı hatalardan biri yapacağı işin piyasasını, potansiyel rakiplerini ve ortaya attıkları fikri analiz etmemektir. Öncelikle ortaya attığınız fikrin ne kadar işe yarar olduğu, ne tür problemleri ya da eksiklikleri gidereceği gibi konular üzerine analiz yapmanız gerekir aksi takdirde fikriniz çöp olur. Bunun için iyi bir Pazar araştırması yapmalısınız. Ortaya koyduğunuz fikri sunacağınız bir pazar var mı, yoksa bunu oluşturma kısmı size mi düşecek kesinlikle incelemeniz gereken bir konudur. Ayrıca ortaya çıkabilecek ya da hali hazırda orada bulunan rakiplerinize karşın nasıl bir strateji uygulayacaksınız diye kafa yormanız lazım.

Profesyonel Yardım Almaktan Çekinmeyin

Girişimcilik denildiğinde her ne kadar fikri ortaya atan kişinin omuzlarında yükselen bir proje imajı oluşsa da, alanda başarılı olan bütün girişimciler, ihtiyaçları olduğunda profesyonellerden destek almaktan kesinlikle kaçınmazlar.. Örneğin en önemli konulardan biri olan mali ve hukuki konularda, işi yapacağınız ülkenin hukuk sistemini iyi bilen bir profesyonelden mutlaka yardım almalısınız aksi takdirde hayalleriniz hayal olarak kalacaktır. Farkında bile olmadan yapacağınız ufak bir hata tüm hayalleriniz suya düşürebilir. Ayrıca zayıf olduğunuzu düşündüğünüz konularda mutlaka analında uzman birinden yardım almanız gerekir. Örneğin müşteri ilişkileri konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip değilseniz, bu alanda uzman bir kişiden alacağınız görüşler, fikrinizi potansiyel müşterilere ulaştırmanızı kolaylaştırabilir ve işinizi kolay halledebilirsiniz. Profesyonel yardım almaktan hiçbir aman çekinmeyin.

Tecrübeli Olduğunuz Bir Alana Girin

Girişimcilik her ne kadar sıfırdan başlamak gibi gözükse de, tecrübe sahibi olduğunuz bir alana yönelmeniz sizi daha ileri atabilir. Bu durum aslında fikrinizin uygulanabilir olup olmamasıyla da size yön gösterecektir. Size uzak olan bir alan hakkında ortaya attığınız fikrin geleceğini tahmin edemeyebilirsiniz fakat daha önce aşina olduğunuz, tecrübe ettiğiniz alanda gerçekleştireceğiniz projelerin altından çok rahat kalkabilirsiniz. Eğer bu şekilde olmasa bile, yanınızda girmek istediğiniz alana dair analında uzman olabilir veya ondan eğitim de alabilirsiniz. Hiç tanımadığınız bir sektöre girerken fikir danışacağınız biri olduğu takdirde, ekstradan çıkan zorlukları daha kolay halledebilirsiniz.

Sermayenizi Doğru Kullanın

Sizler de biliyorsunuz ki hiçbir iş sermayesiz olmuyor maalesef başarılı girişimcilerin birçoğu, hayallerini gerçekleştirmeye kısıtlı bir bütçe ile başladıklarını söylüyorlar. Fakat onların doğru yaptıkları şey, ellerindeki kısıtlı bütçeyi olabilecek en iyi şekilde değerlendirmek ve kuracağınız işe yönelik harcamalar yapmalısınız. Bir iş planı olduğu gibi, her girişimcinin aynı zamanda bir harcama planı mutlaka olmalıdır. Gereksiz harcamalardan ve projeniz ile alakası olmayan yatırımlardan kaçınmalısınız aksi takdirde sermayesiz kalırsanız fikrinizde yarıda kalacaktır. Sermayenin planınıza göre doğru dağıtılmış olması ve doğru yerlerde kullanılması en önemlisidir çünkü sizi başarıya götüren adımlardan biri olacaktır.

Daima Bir Çıkış Planınız Olsun

Çıkış planı fikri, girişimciliğin ruhu ile ters düşüyor gibi gözükebilir aksine girişimcilerin can yeleğidir. burada önemli olan, projeyi oluşabilecek herhangi bir soruna karşı b planı hazırlamaktır. Büyük emekler harcayarak başladığınız projeden zararla ayrılmak istemezsiniz kimse istemez. Bunun için her duruma yönelik kesinlikle bir planınız olmalıdır. Önemli olan projeden alabileceğiniz en fazla verimi alıp, zararı en aza indirgemek ve kriz yönetimini en iyi şekilde yürütebilirsiniz . Önünüze çıkabilecek her türlü krize hazırlıklı olmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir