Kriz Yönetimi Nedir? Kriz Yönetimi Süreci Nasıl Ele Alınır?

Instagram Algoritmasına Uygun Etkileşim Arttırmanın İpuçları
Ağustos 21, 2022
Kriz Yönetimi Aşamaları ve Stratejileri Nelerdir?
Ağustos 22, 2022

Zaman zaman kurumlarda ve toplumlarda ortaya çıkan krizler, büyük sorunlar doğurmakta ve doğru tespitlerle ele alınmadıklarında bir kaosa sebebiyet verebilmektedirler. Özellikle şirketlerin yaşadığı krizler, iflasa ya da itibar kaybına yol açabilmektedir. Peki krizin önlenmesi ve yönetilmesini ifade eden kriz yönetimi nedir, hangi aşamalarla fayda sağlamaktadır? Bu soruları merkeze alarak şirket ve kurumların yaşayabilecekleri krizlere karşı nasıl hareket etmesi gerektiğini ele alacağız.

Kriz Yönetimi Süreci Nasıl Ele Alınır?

Sürece geçmeden önce kriz ve kriz yönetiminin ne olduğundan biraz daha bahsedelim. Büyük ya da küçük sorunların gündeme gelmesi ve dar ya da geniş bir kitlede rahatsızlık yaratması zamanla bir kriz meydana getirmektedir. İşletmelerdeki kriz önlenmediği taktirde çok daha büyük ve çözülmesi güç hale gelmiş sorunlarla karşılaşma olasılığı artar. Bu şekilde verimsizlik ortaya çıkar ve itibar adım adım kaybolur.

Krizlerle başa çıkmak ve kriz olasılığını en aza indirmek için ise kriz yönetimi uygulanır. Şirket ve kurumlar, minimum zararla maksimum faydayı hedeflerler. Dolayısıyla bu risk ve tehditleri en aza indirmenin yollarını ararlar. İşte kriz yönetimi, maksimum faydaya ulaşabilmek ve şirketin veriminin düşmesini önleyebilmek adına uygulanır. Kriz yönetimi sürecinde, ortaya çıkan krizlerin neyden kaynaklandığı ve nasıl ele alınacağı belirlenir. Ayrıca bu süreçte risk ve SWOT analizine başvurularak bahsedilen krizlerin henüz ortaya çıkmadan tespit edilerek önlenmesi sağlanır. Yani kriz yönetimi, sadece mevcut krizleri ortadan kaldırmakla kalmaz, kriz olasılığına kaynak oluşturan durumları da önleme amacı taşır.

Kriz durumlarında gerekli rol ve sorumlulukları üstlenebilmek için öncelikle kriz yönetimi hakkında bilgi ve fikir sahibi olmak gerekir. Şirketin mevcut bir planı, analizi ya da ön hazırlığı yoksa kriz yönetiminin de gökten inmiş bir çözümü olmayacaktır.

Krizlerin ortaya çıkışı yalnızca iç nedenlere bağlı değildir. Şirketin bulunduğu ülkenin sorunları ve genel olarak dünyadaki bir kriz de şirketin hizmetlerini etkileyebilir. Örneğin; iki ülke arasındaki sorunlar, bir çatışma ya da savaşa dönüştüğünde bundan en çok etkilenen kesim hizmet sektörüdür. Şirketler, savaşların getirisi olan yaptırımlardan ve ekonomik dengesizliklerden etkilenerek bölgede yaşanan bir krizi kendileri de yaşayabilirler. Yani krizler iç kaynaklı olabileceği gibi dış kaynaklı da olarak da ilerleyebilir. Bu durum çok daha büyük bir krizler ağına sebep olabilir. Genel olarak krizler şöyle sınıflandırılmaktadır:

İç Krizler

  • Kurumun Yapısı ile İlgili Sorunlar
  • Tepe Yöneticilerinden Kaynaklı Sorunlar
  • Kurum Çalışanlarının Verimsizliği
  • Kurumdaki Dedikodu ve Mobbing Ağı
  • Kurum Kültürü ile İlgili Sorunlar
  • Kurumdaki El Değişikliği
  • Ortaklar ile Yaşanan Problemler
  • Kurumun İşveren Marka Bilincine Sahip Olmaması

Dış Krizler

  • Ülkede Yaşanan Doğal Afetler
  • Ekonomik Kriz
  • Politik Krizler
  • Ülkedeki Yasal Değişiklikler
  • Hizmet Verilen Pazardaki Değişimler ve Sorunlar

Bazen dış kaynaklı bir sorun, iç kaynaklı bir sorun da doğurabilir. Bundan dolayı şirketin dış kaynaklı sorunlara da çözüm üretmesi gerekir. Kriz yönetimi sürecinde hem iç hem de dış kaynaklı sorunların yaratabileceği krizlerin önlenmesi esastır. Kriz yönetim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayabilmek için öncelikle plan oluşturulmalı ve planın güncelliği test edilmelidir.

Süreçte, kriz olasılık planları yapılarak herhangi bir durumda nasıl hareket edilebileceği üzerine düşünülmelidir. Ayrıca tüm krizlerin olasılıklarının hesaplanması için öncelikle gözlem yapmak ve sorunların farkına varmak gerekir. Şirketin farkına varmadığı veya görmezden geldiği bir sorun, ileride karşılaşılacak bir krizin habercisi olabilir. Kriz yönetimi sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi ve tüm planların harekete geçirilebilmesi için ise krizden sorumlu bir ekibin görevlendirilmesi gerekir. Küçük ölçekli şirket ve işletmeler böyle bir işe kalkışmasalar bile insan kaynakları veya halkla ilişkiler birimleriyle krizi kontrol altına alacak bir ekip kurabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir