Instagram Algoritması Nedir? Nasıl Çalışır?

Zaman Yönetimi Nedir? En Etkili Teknikler Hangileridir?
Ağustos 19, 2022
Instagram Algoritmasına Uygun Etkileşim Arttırmanın İpuçları
Ağustos 21, 2022

Instagram, sosyal medyada ücretsiz bir şekilde fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalarda filtre uygulanabilir, hashtagler kullanılabilir ve konum etiketlemesi yapılabilir. Gönderiler herkese açık, özel gibi farklı gizlilik seçenekleriyle paylaşılabilir. Instagram’ın 1 milyar civarı kullanıcısı vardır. Instagram algoritma mantığını çözmek de hem işletmeler hem de bireysel kullanımlar için oldukça önemlidir.

Instagram Algoritma Mantığı

Algoritma, belirli bir amaca ulaşmak için veya bir problemi çözmek için tasarlanan yoldur. Matematik ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumunda başlayıp belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir. Instagram’da ise kullanıcıların gezinirken gördükleri gönderilerin sırasını belirleyen, arka planda sürekli çalışan bir sistemdir. Belirli sinyalleri baz alarak en iyi ve en alakalı gönderilere öncelik verir ve onları yukarı çıkarır.

Instagram Algoritmasını Belirleyen Unsurlar Nelerdir?

Algoritmalar gelişen teknolojilere göre sürekli olarak güncellenir. Bu yüzden Instagram algoritma değişikliği sürekli takip edilmeli ve stratejiler de bu doğrultuda güncellenmelidir. Algoritmayı besleyen unsurlar çeşitli envanterlerden oluşmaktadır. Bu envanterler; gönderi, kullanıcılar, etkileşim içerisinde olunan ve ilgi duyulan sayfalar ile ilgili bilgileri toplamaktadır.

Instagram algoritması aynı zamanda beğeni, paylaşım, kaydetme, yorum, yanıt gibi etkileşimlerden oluşmaktadır. Bu eylemlerin güncelliği, popüler olması, içeriğin türü, zamanı gibi özellikleri de önemlidir. Instagram algoritmaları her içeriğin belirli bir kullanıcı için ne kadar alakalı olduğunu göstermektedir. Instagram alaka düzeyi puanı ne kadar yüksekse içeriğin onlara gösterilme olasılığı da o kadar yüksek olur ve bu puan her kullanıcı için farklıdır.

Instagram algoritması, kullanıcının bir gönderiye nasıl tepki vereceğini tahmin eder ve buna uygun gösterimler yapar. Instagram algoritmaları bu tahminleri internetteki gezinmelerinize, verdiğiniz tepkilere, davranış ve eğilimlerinize göre yapmaktadır.

Instagram Hikâye Algoritması Nasıl Çalışır?

Instagram hikayeleri, en çok etkileşimde bulunulan alanlardan biridir. Instagram algoritmaları hikâye yorumları, beğenileri ve DM’lere göre çalışır. Ayrıca kullanıcılara konuma göre hikayeler gösterilir. Dolayısıyla hikayelerde konum hashtaglerinin kullanılması öne çıkmada fazlaca etkili olmaktadır. Kullanıcılar, hikayeler aracılığıyla hesabınızla ne kadar çok etkileşime girerse, her paylaşım yaptığınızda güncellemelerinizi görme olasılıkları o kadar yüksek olmaktadır.

Reels ve IGTV algoritması da merak edilen konulardan bir diğeri. Reels ve IGTV video içeriklerinin algoritması, Instagram beslemesinin algoritmasına benzer. İçeriğiniz, hesabınızla en çok etkileşime giren kullanıcılara gösterilir. Etiketleri kullanma, hashtag ekleme hikayelerinizin görünürlüğünü artırma ve keşfedilmenizi sağlamada etkili olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir