Marka Nedir ? Marka Oluşturmanın Basamakları

Dijital İçerik Yöneticisi Neden Önemlidir ?
Temmuz 30, 2022
Girişimciyi Başarısızlığa Götüren Hatalar
Ağustos 3, 2022

Sıfırdan  marka yaratma kolay bir iş değildir. Markanız nasıl görünmeli? İnsanları nasıl hissettirmeli? Hedef kitlede nasıl yankı uyandırmalı? Bunlar, sattığınız ve hedeflediğiniz şey için düşünmeye başladığınızda kaçınılmaz olarak ortaya çıkan sorulardır.

Marka Nedir?

Marka, kalabalık bir pazarda sizi diğer firmalardan ayıran tanınabilir bir isim ve logo değildir. Markanız, insanların işletmenizle ilgili etkileşimde bulundukları her yerde sizi nasıl hatırladıkları ve  algıladıklarıdır.

Düşündüğünüzde, insanlar da birer markadır ve insanlarında kendine göre konumlandırması vardır. Her birimizin bir adı yani kişiliği, yüzü, tarzı, iletişim şekli var ve bu özelliklerle farklı insanlar üzerinde farklı izlenimler yaratıyoruz. Aynı şekilde, işletmelerin de algılanma biçimlerini etkileyen isimleri, ürünleri, logoları, renkleri, kişilikleri, yazı tipleri, sesleri ve itibarları vardır.

Bir Marka Nasıl Kurulur?

Bir marka oluşturmak temelde 7 basamaktan oluşmaktadır.

  • Hedef kitlenizi ve rakiplerinizi iyice araştırın
  • Markanın odağını ve kişiliğini belirleyin
  • İşletmenizin adını akılda kalıcı olarak seçin
  • Sloganınızı bulun
  • Markanızın görünümünü seçin yani (marka renkleri ve yazı tipi)
  • Logonuzu tasarlayın. Markanızın bir logosu olsun
  • Markanızı işletmeniz genelinde uygulayın ve ona göre hareket edin.

Markanızı geliştirirken bazı adımları tekrar gözden geçirebilirsiniz, ancak marka kimliğinizi şekillendirirken her bir yönü göz ardı etmeyin. 

1. Hedef Kitlenizi ve Rakiplerinizi Araştırın

Markanız hakkında herhangi bir karar vermeden önce, mevcut pazarı yani potansiyel müşterilerinizin ve mevcut rakiplerinizi iyice tanımanız gerekir.

2.Odağınızı ve Kişiliğinizi Seçin

Markanız, başlangıçta herkese hitap edemez. Odak noktanızı bulmanız ve markanızı inşa ederken bunun markanızın diğer tüm birimlerini araştırıp bilgilendirmesine izin vermeniz önemlidir.

3. İşletmenizin Adını Seçin

Başlamak istediğiniz iş türüne bağlı olarak, daha akılda kalıcı ve kolay telaffuz edilebilir bir isim bulmanız gerekir. Markanızın kişiliği, eylemleri ve itibarı, pazarda ismine anlam veren isim olmalıdır.

4. Slogan Oluşturun

Akılda kalıcı ve kısa bir slogan, güzel bir varlıktır; sosyal medya biyografilerinizde, web sitesi başlığında, özel kartvizitlerinde veya herhangi bir yerde kısa ve açıklayıcı bir slogan olarak kullanabilirsiniz. Pazarlama için yeni bakış açıları buldukça sloganınızı her zaman değiştirebilirsiniz. Örneğin; Pepsi, son on yılda 30’dan fazla slogan değiştirmiştir.

5. Markanızın Rengini ve Yazı Tipini Belirleyin

Markanızı oluşturduğunuzda renklerini ve tipografisini belirlemek için renkleri biraz arastırma gerekir. Bu atlanmaması gereken bir detaydır. Renkler sadece markanızın görünümünü tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda iletmek istediğiniz duyguyu yansıtmaktadır. Çünkü renklerin duygulara hitap etme özelliğini unutmayın. Markanızın rengi ve tipografisi rakiplerinizden farklı olmasına özen gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir